Sunday, April 29, 2012

oh pavlova..........

aku start jatuh cinta dgn pavlova ni masa aku tgh syok layan cite MASTERCHEF JUNIOR AUSTRALIA kt astro..mmg terbaik lah chef2 junior tu...sume dorang leh masak..aku?haha yg ado jeeeeeeee...(fhm2 jela)..
mmg berasap la tgk dorang masak...malu jgn ckp la...bru kcik dh pandai masak mcm2 bnde..huhu pastu sedap lak..huhu klu aku jd mak dorang mmg aku xyah masak lah.hehe..ok2..toksah melalut...sblm tu meh kita tinjau apa itu ''pavlova''..pavlova bermaksud sejenis pemanis mulut atau pncuci mulut yg keras rnggup dan ringan didalamnya...dikatakan mndpt nama dr penari dr RUSSIA..(tq incik goggle)..tp bila aku tgk gmbr mmg aku dpt rasekan yg mmg sedap la..huhu ..aku teringin nak try tp xtau lah jd x...bwh ni ade pic dan resipinya sekali..jom layannnnnnnnnn....

amacam terliur x???sodap tu...jgn tgk je..meh kita cuba..

Untuk resipi ni, gunakan 4 biji putih telur, satu cawan gula castor, 1/2 sudu kecil esen vanilla, 1/2 sudu teh cuka makan dan 1/2 sudu besar tepung jagung.


cara cara membuat :
1. Panaskan oven dengan suhu 140 darjah.
2. Pukul putih telur dengan menggunakan low speed sehingga menjadi soft peak.
3. Masukkan gula sesudu demi sesudu dan pukul dengan high speed hingga menjadi thick and glossy.
4. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
5. Masukkan cuka dan tepung jagung. Gaul sebati menggunakan senduk kayu.
6. Tuangkan ke atas parchment paper dan bentukkan pavlova.
7. Turunkan suhu ke 130 darjah dan bakar pavlova selama sejam (bergantung kepada oven masing-masing)

*Apabila siap, bahagian luar pavlova akan sedikit gelap dan rapuh apabila disentuh.
*Hiaskan bahagian atas dengan non dairy whipping cream yang telah diputar kaku bersama buah-buahan.



                                               ''SELAMAT MENCUBA"

No comments:

Post a Comment